Frågor och Svar – Arboreal Trädhöjd

1. Hur får jag bästa möjliga mätresultat.

När du går från trädet, håll kameran upprätt (inte riktat rakt ner mot marken). Gå minst hälften så långt bort från trädet som dess höjd, men det blir bäst på ungefär samma avstånd som trädets höjd.. Det är viktigt att du ser toppen tydligt från mätpunkten.  

2. Jag ser inte trädets rot när jag står en bit från trädet, hur ska jag göra?

Om du inte ser trädets rot, sikta en bit nedanför den röda markeringen om du markerat stammen. 

3. Är det någon skillnad i resultat mellan olika telefonmodeller?

Arboreal använder telefonens kamera och interna sensorer. Vi har sett att nyare telefoner har kameror som är ljuskänsligare och fungerar bättre i mörkare miljöer. Vi har fått bra mätvärden på höjd från alla modeller som vi stödjer, men tycker att vi fått lite sämre från iPhone 6S som är den äldsta modellen.

4. Vilka telefon måste jag ha?

Arboreal Trädhöjd för iOS kräver följande telefoner: Iphone SE, 6S, 7, 7 +, 8, 8 +, X, Xs, Xs Max, XR,11, 11 Pro, 11 Pro Max, 12, 12 Mini, 12 Pro, 12 Pro Max. 13, 13 Pro, 13 Pro Max.  Appen fungerar också på Ipad Pro 9,7″ – 12,9″ och Ipad 9,7″ (femte, sjätte och sjunde generationen), iPad Air tredje generationen och iPad min femte generationen.

Arboreal Trädhöjd för Android kräver ARCore och här är en lista på modeller med stöd för denna teknologi: https://developers.google.com/ar/devices

5. Hur fungerar det egentligen?

Appen skapar en 3D-miljö med hjälp av kamerans telefon och interna sensorer. Användaren markerar trädets position och går ett lämpligt avstånd från trädet, sedan används vinkelmätning för att bestämma trädets höjd. Sensorerna på moderna telefoner är otroligt bra. 

6. När fungerar den sämre?

När solen har gått ner och det har blivit mörkt, när du mäter ett ensamt träd på en yta som saknar struktur (exempelvis snöfält) och när det är riktigt kallt eller regnigt så är det inte skönt att röra skärmen med fingrarna. Sammanfattningsvis så sammanfaller de tillfällena med när det inte är så roligt att vara i skogen :-).

7. Hur bra blir mätningen?

Vi har gjort 50 mätningar på objekt med kända höjder (master och flaggstänger). Vi har ett medelfel på under 2 % (RMSE). Det innebär att du i vanliga fall hamnar inom 3-4 dm från den riktiga höjden, men i vissa fall kan det bli mer. För att få bra resultat följ anvisningarna i svaret längst upp.

8. Fungerar det även i sluttningar?

Ja. Det viktiga är att du markerar basen och toppen korrekt trädet.. Här är är en film som visar det.

Arboreal Skog

1. Varför finns den bara för iOS?

Vi har lärt oss mycket av att utveckla Arboreal Trädhöjd för både Android och iOS. Vi vill kunna erbjuda appen till båda plattformarna, särskilt som det finns många i skogen som använder Android. Men verkligheten är att vi ser att det är lättare att skapa en applikation med hög noggrannhet med iOS, det är svårt att utveckla för och testa på alla hundratals olika Android-telefoner på marknaden. Apple har nu också släppt en aktiv sensor, Lidar, som är riktigt bra. På Android finns inget liknande, Samsung har gjort några försök med enklare ToF-sensorer, men de senaste modellerna har inte längre denna sensor. Om det kommer något liknande som Lidar så är vi öppna för att testa och utveckla en applikation för Android.

Om du har frågor eller behöver hjälp – kontakta johan@arboreal.se

Copyright 2019 arboreal.se.
All Rights Reserved