Framtiden för AR?

Framtiden för AR?

Varför investerar Google, Microsoft och Apple enorma summor i AR-teknik? Det är ju inte så att alla går runt och använder AR i sitt dagliga liv och därmed motiverar de enorma investeringarna.

Tim Cook på Apple har vid ett flertal tillfällen sagt att AR är en viktig framtidsteknik och att de har mycket på gång. Vad är det han ser som inte är tillgängligt idag?

Vi på Arboreal har flera gånger diskuterat detta och tror att den stora drivkraften är när vi lämnar de platta pekskärmarna bakom oss och sätter på oss smarta glasögon. Då kommer AR-teknik att vara helt avgörande för att det ska fungera att interagera med hårdvaran. Det viktigaste sättet att kunna styra dessa glasögon kommer att vara att de läser av användarens handrörelser, inte vill du sitta och prata med ett par glasögon på allmän plats eller styra dem med en annan fysisk enhet? 

Det finns flera riktigt mäktiga demonstrationer på hur en telefon läser av fingrar, bland annat den här. Samtidigt ser det  ju inte så användbart att hålla en telefon i ena handen – för att läsa av vad den andra handen gör. När smarta glasögon blir verklighet så blir det en helt annan sak, då kommer AR-teknik att vara grunden för all kommunikation med all hårdvaran.

Frågan är ju inte om de smarta glasögonen kommer utan mer vem som kommer med den första versionen som är tillräckligt snygg och användbar för användarna. Intel har visat den lovande  prototypen VauntMagic Leap har försökt och troligen misslyckats och på nätet har flera fantasifulla bilder cirkulerat med förslag hur Apple kommer att utforma sina.

Vi på Arboreal utvecklar mätverktyg för skogen baserade på AR-teknik, vi kommer att följa utvecklingen på detta område med stort intresse. Följ oss på www.arboreal.se.