Arboreal vill göra skogliga mätningar tillgängliga för alla med en smartphone. Dagens AR-teknik gör det enkelt och tillförlitligt att utföra skogliga mätningar utan att behöva använda papper och penna. I Arboreals team förenas en nyfikenhet för teknikens möjligheter med erfarenhet från skogsbranschens utmaningar. 

Teamet

Filip Berggren

Marknadsförare

John-John Markstedt

Systemarkitekt. Android och Webbutveckling.

Johan Ekenstedt

VD, iOS-utveckling.

Det började med en kraschad drönare. 

För några år sedan var det svårt att flyga drönare, Vi hade lånat en drönare från en bekant som inte lyckats få upp den i luften. Vi upptäckte att det gick att ta fina bilder från luften och med hjälp av dem skapa en 3D bild av skogen som man flög över. Men det var krångligt att flyga på den tiden, det tog lång tid att programmera drönaren så att den flög som den skulle och ibland ville den inte flyga alls. Dessutom var man tvungen att hantera stora mängder med bilder, processa bilderna på en dator och man fick inte resultatet direkt. Det slutade med att drönaren kraschade och vi kände att det måste finnas ett enklare sätt…

Några år senare släppte Apple en teknologi som hette AR-kit som kunde skapa 3d-miljöer med hjälp av kameran i realtid. Spelplanen hade plötsligt ändrats och vi kunde börja bygga applikationer som mäter skog från marken istället för från luften. Vi började bygga applikationen Arboreal Skog, men kände att den var väldigt komplex att bygga och vi ville ha ut något på marknaden snabbare. Det gjorde att vi byggde en separat höjdmätare – Arboreal Trädhöjd som vi släppte den 13 december 2018. 

Många uppskattade applikationen och vi kände att vi var något på spåret. Vi lärde oss mycket om hur man bygger appar, hjälper användare och vad som fungerar och inte fungerar. Många hörde av sig och önskade sig en Android-version och den byggde John-John Markstedt ihop under sommaren 2019. 

Hösten 2019 var vi klar med den första versionen av Arboreal Skog – där du kan mäta alla vanliga skogliga parametrar.  Den var mycket mer komplex och krävde mycket mer av användaren. Ungefär samtidigt började det ryktas om att det skulle komma aktiva sensorer på nästa generations mobiltelefoner.

När iPad Pro släpptes med en Lidar-scanner under våren 2020 så började vi genast utforska sensorn. Vi hade i början svårt att lista ut hur vi skulle använda den, men vi släppte en första version under hösten 2020 som använda Lidar-scannern. Under vintern 2020-2021 så förbättrade vi algoritmen som mätte diametern med Lidar och kände under våren att den började bli riktigt bra.